NL / 

KLEUTERSCHOOL & SPEELPLEINWERKING DILBEEK

 

Site: Begijnenborre Dilbeek

Opdrachtgever: Gemeente Dilbeek

Samenwerking: Natural Born Architects & Carton 123 architecten & Atelier Strazak Strebicki

Ingenieurs: Lambda max (stabiliteit), EDV (technieken), Daidalos Peutz (akoestiek), Atelier Arne De Ruyter (landschap)

Oppervlakte: 2 172 m² (gebouw) 24 337 m2 (landschap)

Budget: 3 000 000 €

Timing: 2016-2019

Selectie: Open Oproep: 1ste laureaat

Status: opmaak uitvoeringsdossier

 

Het nieuwe gebouw is een weerspiegeling van de zeer kenmerkende rondgang van bomen op de site. De precieze positie van het gebouw zoekt de directe relatie op met de omgeving doorheen verschillende relaties en zichten in een oneindige lus van ontdekkingen.

Het programma omvat een kleuterschool en de Speelpleinwerking. Beide zijn in twee aparte vleugels ondergebracht die aan elkaar gebonden worden met een kenmerkende rondvormig plat dak die tegelijk ook de inkom accentueert en achteraan als overdekte speelplaats fungeert. De klassen worden rond een centrale gang geschikt. Refter en sporthal zijn anomalieën die de lay-out van de cirkel versterken. De toegang van zowel school als speelpleinwerking vindt plaats onder een luifel die beide vleugels verbindt. Deze luifel is in direct contact met de refter en de turnzaal waardoor deze eenvoudig aan externen kunnen uitgeleend worden.

ENG / 

NURSERY SCHOOL & HOLIDAY CARE IN

DILBEEK

 

Site: Begijnenborre Dilbeek

Client: Gemeente Dilbeek

Collaboration: Natural Born Architects & Carton 123 architecten & Atelier Strazak Strebicki

Engineering: Lambda max (structural), EDV (technical), Daidalos Peutz (acoustical), Atelier Arne De Ruyter (landscape)

Surface: 1158 m²

Budget: 3 000 000 €

Timing: 2016-2019

Selection: Open Oproep competition winner

Status: building permit

 

The new school is conceived in a direct relation to a remarkable circle of trees. The building enhances the direct interactions with its surroundings, creating different relations and perspectives in an infinite loop of discovery.

The program of the nursery school and the holiday care are divided in two separate buildings. The binding element for both is an organic shaped circular roof which also emphasizes the entrance of the school and provides covered playground where necessary. 

The program is organized around an inner corridor in a flexible relation to all adjacent spaces. The school canteen and the sports hall are seen as anomalies in the circular layout.

The entrance of the school is a polyvalent space in direct relation with the canteen and the sports hall. This layout makes it possible for these spaces to be used by external communities with a controlled access to the rest of the school.

© Natural Born Architects