NL / 

BASISSCHOLEN LILLE & HERENTALS

 

Project: Open Oproep 1628: volledige studieopdracht voor de nieuwbouw van de basisschool Ibis Freinet te Herentals en de basisschool De Vlindertuin te Lille

site Berg 10, Lille + Heesveld, Herentals

Architect: BLA (Miguel Steel Lebre als oprichtende partner)

Oppervlakte: 630 m2 + 500 m2

Budget:  € 735 964,48 + €  552 744,00

Timing: ontwerp 2009 - uitvoering 2011

Status: wedstrijd niet weerhouden

Deze open oproep betreft de vernieuwing van twee schoolgebouwen op twee aparte sites, met eenzelfde directie. BLA tekent een ontwerp uit die beide gebouwen in een serre onderbrengt die maximale flexibiliteit garandeert voor de klassen die erin ondergebracht zijn. Een landschap van tussenruimtes kan zowel een verlengstuk van de klassen zijn als een polyvalente ruimte voor gemeenschappelijk gebruik. 

Het ontwerp speelt de connotatie van het landschap bewust uit: door te kiezen voor een serrestructuur als een transparante schil brengen we het landschap letterlijk naar binnen. De keuze voor de serre heeft ook een economische component. Als een relatief goedkope structuur kan de schooldirectie met een serre een maximale hoeveelheid vierkante meters realiseren, en eventuele uitbreiding naar de toekomst toe, in het huidig concept anticiperen. 

 

De klassen worden als speelse houten volumes, elke met een eigen vorm, taal en eigenheid nauwkeurig ingepland in het open binnenlandschap. De klassen zijn met hun grillige vorm optimaal gericht op hoekwerking. Het landschap van de serre is een natuurlijke uitbreiding van de klassen.

 

Het gebouw is ontworpen op de schaal van het kind. De klassen zijn modulair en de kinderen vinden raampjes en bankjes verspreid over de school op variërende hoogte. Het geheel van serre met de volumes erbinnen wordt één leer- en speellandschap, Binnen een flexibel model, en in directe relatie met de natuur.

ENG /

PRIMARY SCHOOLS IN LILLE & HERENTHALS

 

Project: ‘Open Oproep’ competition entry for 2 primary schools Site Berg 10, Lille + Heesveld, Herenthals

Client: primary school Ibis + primary school ‘De Vlindertuin’

Architect: BLA (Miguel Steel Lebre as founding

partner)

Oppervlakte: 630 m2 + 500 m2

Budget: € 735 964,48 + €  552 744,00

Timing: design 2009

Status: competition runner-up

This project involves the extension of two schools of the same group, located on two separate sites. Both terrains are characterized by its beautiful surrounding nature. BLA’s design emphasizes this relationship with nature, while appealing to the kids’ imagination.

BLA designed a rational greenhouse structure covering modular classrooms in order to maximize their flexibility: the landscaped space in-between classrooms can both be used as their temporary prolongation as well as a polyvalent common space. 

 

The landscape is brought literally inside the greenhouse, plants are used in order to further enhance this, and to create tactile transitions between the individual and the communal, including extra group spaces on the roof of the classrooms. 

 

The design is developed on the scale of the child. The chosen materiality is soft and readable. Classrooms are given an own materiality or architectural language making them recognizable as singular entities. 

Small details like benches, sitting corners and windows on child scale are spread all over the school, giving opportunities for intimate learning moments and making from the building a genuine “learning-while-playing field”.

© Natural Born Architects