NL / 

INTERIEURINRICHTING APPARTEMENT MOLENBEEK

 

Site: Finstraat 15B, 1080 Brussels

Opdrachtgever: Natural Born Architects

Architect: ruwbouw ECTV architecten

Oppervlakte: 150 m2

Budget: 60 000€

Timing: 2012-2015

Status: in gebruik

Foto's: Kristien Daem

 

De hoofdzetel van Natural Born Architects heeft zijn onderdak in een gelauwerd ontwerp van ECTV architecten. Het duplex appartement werd casco gekocht, wat ons de kans bood om het interieur volledig naar eigen smaak en visie te ontwerpen. Het beperkte budget leidde automatisch naar een aantal pragmatische keuzes: alle bestaande betonnen wanden en plafonds werden in het zicht gelaten, metselwerkwanden werden eenvoudig geschilderd en het aantal gebruikte materialen werd tot een absoluut minimum beperkt. De ingrepen werden gecondenseerd in een aantal strategisch ontworpen houten volumes die een aantal sleutel functies opnemen en tegelijk voor de nodige ruimtelijke geleding zorgen. 

 

Op de bovenste verdieping is het centraal volume de toegang en verbindingselement, strategisch ingepland tussen living en eetkeuken. Dit volume is echter ook functioneel en omvat naast inkom en toilet ook een berging, een deel van de keuken en een ruime boekenwand.

 

Een gelijkaardig volume op de laagste verdieping incorporeert zowel badkamer als twee slaapcellen voor de kinderen. Het centraal volume organiseert de ruimte er rond zodanig dat er geen ruimte verloren gaat aan circulatie en zorgt tegelijk voor de nodige privacy en afscherming. Een wandeling rondom dit volume wordt een ware ontdekkingstocht vol verrassende details, onverwachte zichten en verborgen hoeken. De eenvoud van de materialen contrasteert met de sculpturale uitwerking van de volumes. De graad van detaillering, de warmte en keuze van de materialen refereren naar ambacht en vakmanschap terwijl het onconventionele plan en de ruimtelijkheid een schreeuw van ambitie zijn voor de toekomst van Natural Born Architects.

ENG / 

APARTMENT INTERIOR

IN MOLENBEEK

 

Site: Finstraat 15B, 1080 Brussels

Client: Natural Born Architects

Architect: Exterior ECTV architects

Surface: 150 m2

Budget: 60 000€

Timing: 2012-2015

Status: inhabited

Photos: Kristien Daem

The Natural Born Architects headquarters are located in an awarded building designed by ECTV architects. The duplex apartment was bought as a shell so we had the opportunity to design our own interior. Given the limited budget, some pragmatic decisions were made: concrete ceilings and walls were left visible, brick walls were painted as they were. In order to maximize the spatial quality of the original layout of the spaces, the interventions in the design were limited to a few strategically designed volumes in plywood, able to host the key functions of the apartment. 

 

On the second floor, a central wooden volume organizes the space, while including an entrance hall, a toilet, storage, kitchen and a ceiling high bookcase. A similar wooden volume on the first floor incorporates the bathroom and two sleeping alcoves for the kids. The central volume organizes the space around it, minimizing circulation while providing enough privacy. The walk around this volume becomes a true discovery full of playful details, hidden corners, and unexpected see-through perspectives. Finally, a third wooden volume includes a half-open wooden staircase with storage underneath.

The simplicity of the materials contrasts with the sculptural moulding of the volumes. The range of materials and the accuracy of execution aim to emphasize the pureness, warmth and sincerity of the design while referring to craftsmanship in a contemporary context.

© Natural Born Architects